Blog

Surfιng: Μαθαίνοντας τα κύματα

Μεγάλα κύματα, χρυσαφένιες παραλίες, αιθέριες υπάρξεις, και ασταμάτητη δράση με φόντο το υγρό στοιχείο. Θυμίζει εικόνα εξωτερικού αλλά μην πάτε μακριά. Το σέρφ ζει και βασιλεύει στις ελληνικές θάλασσες και εμείς σας δίνουμε tips και πληροφορίες για να… σκίσετε τα κύματα .

Ακούγοντας για surfing μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από χρυσές παραλίες του εξωτερικού με φοίνικες και τεράστια κύματα. Στην πραγματικότητα όμως, η Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις χώρες του εξωτερικού σε αυτόν τον τομέα. Το σέρφ στη χώρα μας έχει διαδοθεί ιδιαίτερα και κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι σέρφερς;

Το sufing δεν έχει κανόνες, αλλά απαιτεί πολύ υπομονή, επιμονή και προσοχή – ιδιαίτερα αν είστε αρχάριοι. Aπαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλό κολύμπι και προσεκτική εκτίμηση της κάθε σας κίνησης καθώς ένα λάθος μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. Μόνο έπειτα από εμπειρία χρονών και με την σωστή καθοδήγηση ατόμων που ειδικεύονται στο χώρο, μπορεί κάποιος να καταφέρει το “περιβόητο” paddling. Tι είναι αυτό; Το paddling είναι η διαδικασία κατά την οποία ο σέρφερ βρίσκεστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα επάνω στη σανίδα, το στήθος είναι ανασηκωμένο, όλο το βάρος του σώματος ρίχνεται στο κέντρο της σανίδας και τα χέρια λειτουργούν ως κουπί για να κινηθείτε στην επιφάνεια του νερού. Προκειμένου αυτό να γίνει με επιτυχία χρειάζεται απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, τέλεια ισορροπία και σχετική ταχύτητα. Τα δύσκολα τώρα έρχονται, μιας και μετά το paddling θα πρέπει να ανεβείτε στην σανίδα και να παραμείνετε μείνετε όρθιος πάνω της.

Σειρά έχει η face to face συνάντηση με τα κύματα, είναι η στιγμή που θα πρέπει να επιδείξετε τη μέγιστή της ψυχραιμίας σας αφού τουλάχιστον τη πρώτη φορά κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθείτε εκτός σανίδας και μέσα στο νερό πριν καν το καταλάβετε. Όσο δελεαστική και ακίνδυνη και αν μοιάζει η ξαπλώστρα εκείνη τη στιγμή, εσείς μη παραιτηθείτε από τη προσπάθεια και επιμείνετε “κυνηγώντας” τα μοναδικά συναισθήματα που θα επακολουθήσουν. Σίγουρα είναι μοναδικό το να χαράζεις δρόμους εκεί που δεν υπήρχαν και να νιώθεις ένα με τον αέρα και την θάλασσα. Αργά ή γρήγορα θα πιάσετε το πρώτο σας κύμα και τότε θα νιώσετε σαν να πετάτε πάνω σε αυτό. Είναι εντελώς προσωπικό το συναίσθημα αλλά αναμφισβήτητα αξίζει. «Αν κάποιος δεν ζήσει τη μαγεία δεν μπορεί να καταλάβει» μας λένε οι ίδιοι οι σέρφερς.

Πάντως το σωστότερο που έχετε να κάνετε πριν αγοράσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι να επισκεφθείτε κάποια σχολή σερφ, για να μάθετε τις βασικές τεχνικές για το σπορ. Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας.

Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Στο ραντεβού με τα κύματα ο σέρφερ χρειάζεται την σανίδα του και μία ισοθερμική στολή. Οι σανίδες του σερφ ως επί το πλείστον κατασκευάζονται από ένα αφρώδες υλικό για να είναι ελαφριές και είναι επαλειμμένες με φάιμπεργκλας για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή.  Επομένως από πλευρά κατασκευής δεν έχετε πολλές επιλογές. Εκεί που μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη όμως, είναι στο στυλ και τα χρώματα της σανίδας. Προτιμήστε έντονα χρώματα με καλοκαιρινά στοιχεία ή ότι σας εκφράζει περισσότερο.  Τους χειμερινούς μήνες η χαμηλή θερμοκρασία-ειδικά μέσα στο νερό – θα σας αναγκάσει να καταφύγετε στις ειδικές ισοθερμικές στολές (wetsuits) που διατηρούν το σώμα ζεστό. Αυτές οι στολές είναι φτιαγμένες από νεοπρένιο (ελαστικό, συνθετικό υλικό από καουτσούκ), που είναι ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το σκοπό Το μήκος και το χρώμα της στολής είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή. Τέλος, θα χρειαστείτε κερί με το οποίο θα επαλείψετε την επιφάνεια της σανίδας σας, ώστε να γλιστράει λιγότερο όταν είστε ανεβασμένοι πάνω της.

Μία σανίδα του σερφ μπορεί να κοστίσει από 350 έως 800 ευρώ, με το κόστος να διαμορφώνεται ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής, τις διαστάσεις που έχει και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Εάν δεν θέλετε να υπερβείτε τα 400 ευρώ, μπορείτε να επιλέξετε τη λύση της αγοράς μίας μεταχειρισμένης σανίδας, που δεν θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού και θα κάνει μια χαρά τη δουλειά της, ειδικά αν βρίσκεστε στα πρώτα σας βήματα.

Η στολή που θα χρειαστείτε κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι απαραίτητη αλλά καλό είναι να υπάρχει. Οι τιμές ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν έως και 500 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία προέλευσης, το υλικό και το πάχος που έχει η στολή. Ισοθερμικές στολές μπορείτε να βρείτε στα προαναφερθέντα καταστήματα.

Πηγή: www.in2life.gr

October 29, 2016 Articles , , , , , , ,
About poseidon